Fin konstnärskväll

” Tack för den mycket intressanta konstnärskvällen igår” skrev en av besökarna och tillika utställare i Huddinge Vårsalong om gårdagens konstnärskväll. Det sammanfattar på ett bra sätt Ricardo Donosos och Maria Miesenbergers berättelser om sina olika vägar till konsten.

Ricardo Donoso berättade om sin resa från Chiles diktatur, vidare till konstskola i Rumänien och så småningom till Sverige då han i stort sett kom hit endast med det han hade på sig. En svindlande historia där han efter en tid upptäckte vilket behov som finns hos vanliga människor att få uppleva konst. Med envishet, kunskap och stor energi lyckades han etablera Väsby konsthall som idag har en livlig verksamhet samt senare även Edsviks konsthall i Sollentuna som existerade i många år som en viktig hörnsten i konstutbudet i Stockholm. Här fick också flera konstnärer som är kända idag sin debut för en bredare publik- tack vare Ricardos professionella öga för konst. Om sin egen konst vill han inte gärna prata men naturen är hans inspirationskälla och han målar stora färgrika tavlor i olja och akryl. Några av dessa kan man se på hans hemsida www.ricardoart.se . Han vill helst se sig som kulturarbetare och han gör verkligen skäl för namnet! Ett av hans nuvarande projekt är att skapa ett museum för akvarellkonsten i Stockholm – något som ligger varmt om hans hjärta! och förstås vore något fantastiskt för alla akvarellmålare. Det är ju näst efter körsång den mest populära fritidssysselsättningen för många.

Maria Miesenberger tog oss med på en resa som börjar med pappans uppväxt i Österrike med ett koncentrationsläger i närheten av bostaden. Tunga berättelser från pappan och fotografier från familjen och hennes barndom och uppväxt blev hennes främsta inspirationskälla. Från början var hon inte inställd på att hon skulle bli konstnär, men sökte så småningom till fotolinjen på Konstfack. Hon utvecklade flera serier prisbelönta fotografier som bl a utgick från barndomens bilder. Kom på att hon ville arbeta mera med händerna och då blev skulptur hennes passion. Maria vidareutbildade sig i New York och började göra skulpturer av sina figurer. Idag är hon en väletablerad konstnär som gjort en rad uppmärksammade utställningar och offentliga utsmyckningar. Under kvällen berättade hon bl a hur hon skapar sina skulpturer som sedan gjuts i Thailand. För närvarande arbetar Maria Miesenberger med en större skulptur som ska stå i Alby Torg.

Stort tack Ricardo och Maria för allt engagemang kring juryarbetet och en fantastisk kväll tillsammans med er!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.