Magisk kväll med Björn Krestesen och Stina Wirsén

De båda berättade bl a om vad som drivit dem att bli konstnärer. Björn ville inte bli konstnär eftersom hans pappa var det ( Tom Krestesen) men efter att ha testat att arbeta som barnmorska drogs han till skådespeleri och insåg till slut att han borde söka till Konstakademien. Detta ledde till att han började arbetade som scenograf vid sidan om det konstnärliga arbetet. Det tredimensionella rummet som ju är naturligt i teatern har varit en väsentlig ledsagare i hans konst. ” Man måste ha rummet med sig”.

Vi fick se ett urval av Björns konst bl a oljemålningar och grafik. Vissa ting återkommer i flera av hans konstverk såsom en gammal matta, stol och keramik. Han har också haft offentliga uppdrag bla en japansk trädgård för landstinget åt Karolinska sjukhuset i Solna.En sådan har han också uppfört i anknytning till sin bostad och ateljé i Ådalen där han inhämtar stor del av sin inspiration.

Stina var konstnärlig redan som barn men hade ett stort behov av självständighet och egen försörjning så hon valde att studera på Konstfack. Även hon hade påbrå hemifrån. Hennes mamma är författaren Carin Wirsén. Stina började tidigt att illustrera och skriva barnböcker. Hennes förebild är bl a Tove Jansson.

-Jag fick en väldigt skjuts när det gällde att skriva barnböcker när jag själv blev mamma, berättade hon. Stina blev tidigt anställd som illustratör på DN där hon arbetade i många år. Sedan en tid är hon en fri konstnär och arbetar med olika uppdrag. På senare tid har hon arbetat med barnböcker om allvarliga ämnen, bl a den helt nya boken om Brodi som handlar om förintelsen, tillsammans med Hédi Fried. Hon avslutade med att läsa ur en barnbok om barn i familjer där föräldrarna grälar- Det var mycket gripande.

Gemensamt för de båda är bl a att de är väldigt förtjusta i Japan och inspireras av dess 1000-åriga traditioner blandat med dagens moderna snabbhet och ungdomskultur.

Ovantående är bara en liten bråkdel av vad som delgavs publiken denna afton  som var mycket inspirerande med skickliga föreläsare. En magisk afton helt enkelt! Stort tack Björn och Stina!

Några ord på vägen till alla som ägnar sig åt skapande verksamhet:

  • Begåvning är 30-35% – resten är vilja.
  • Lite tur skadar inte  dvs att vara på rätt plats i rätt tid.
  • Processen att komma framåt ser olika ut beroende på vilken personlighet man har, men viktigt att bara släppa fram det som kommer, både det hårda och det mjuka.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.